فونتی بر اساس خط کرشمه
مدیر سایت |
پنجشنبه, ۱۵ دی ۱۳۹۰، ۱۰:۰۰ ق.ظ |
۱۱ دیدگاه
AKereshmeh.ttf
تاریخچه خط کرشمه از زبان استاد احمد آریا منش
به هر نظربت ماجلوه میکند لیکن کس آن کرشمه نبیند همی که من نگرم (حافظ)
در سال ۱۳۶۶موفق به اخذ گواهی نامه ازانجمن خوشنویسان شدم وازهمان زمان با جدیت، تحقیق بر روی خطوط قدما و اساتید معاصرخوشنویسی سنتی را پی گرفتم. هدفم از این جستجو رسیدن به شیوهای بود که خاص خودم باشد، که هنوز هم درحوزه خط نستعلیق درحد توان خود به این تلاشها ادامه میدهم.
در کناراین تلاشها همواره آرزویم این بود که بتوانم ازچرخهی حرکات تکراری خطوط سنتی خارج شوم که شاید بتوانم خطی نو ابداع کنم اما کوششهایم نافرجام بود وخواستهام نایافتنی. فکر پیدا کردن راهی نو در خوشنویسی در سالهای ۷۰تا ۷۱در ذهنم به شدت کم رنگ شده بود تا اینکه یک اتفاق جالب مرا دوباره به فکر انداخت وهمچون آتشی در خرمنم افتاد. روزی به اتفاق دوست شاعرم آقای مهدی الماسی که ذوقی نیز در خوشنویسی دارد به گنج نامه همدان رفته و مشغول تماشای کتیبههای قدیمی آنجا بودیم، با خودم فکر کردم که آن شخصی که این کتیبهها را با خط میخی نوشته اگر الآن زنده میشد و با این الفبای کنونی ما قرار بود آن کتیبهها را دوباره بنویسد چگونه مینوشت؟ و از همان زمان بود که دوباره به صورت جدی فکرابداع طرحی نو درهنرخوشنویسی در ذهنم جای گیر شد.
از سال ۱۳۷۱ شمسی با الهام گرفتن از خط میخی بخشی از کارهایم را در این زمینه پیگیری مینمودم، تجربههای آغازین، ابتدایی و بیقاعده به نظر میآمد، اما کم کم با تلاش بر صورت و شکل سعی کردم به آنها شخصیت پخته تری بخشم، تا اینکه این خط پر پیچ وتاب شکل گرفت، و آن را که سماع آدمی را به خاطر میآورد کرشمه نام نهادم که با تأیید دیگر دوستان فهمیدم چندان هم بیمسما نیست. مدتی آموزش و توشه اندوزی درخوشنویسی سنتی (نستعلیق) و هم چنین کسب تجربههای تازهتر در زمینه نقاشی خط باعث شد که فعالیتم د رزمینه خط کرشمه کمرنگ شود و به تبع آن کمتر از این خط سخنی به میان آوردم.
البته یکی از دلایل، این بود که میخواستم حرکات این خط را پختهتر کنم تا روزی اگر عمری باقی بود به یاری خدا نمایشگاهی اختصاصی ازاین خط برگزارنمایم. با توجه به این نکته که هر خطی برای به سرانجام رسیدن و پیداکردن عالیترین نسبتهای زیباشناسی، به سالیان دراز کار مداوم و طاقت فرسا نیاز دارد و با عنایت به اینکه خط کرشمه خطی جوان و آغازین است، تا رسیدن به مراحل پایانی تکامل، راه درازی در پیش دارد.
حاصل تلاشها و کشفیات خود را در کتابی به نام کرشمه در سال ۱۳۷۹ گرد آوردم تادر اختیار کسانی قراردهم که ذوقشان به این خط سازگار است و سازشان با آن کوک تا که بتوانند راه را ادامه دهند وآن را به حد نهاییاش برسانند. در حال حاضرکرشمه۱۳۸۹ نسبت به ۱۰سال پیش (کتاب کرشمه) پختهتر شده است و امید است که به همین صورت با عنایت به خداوند متعال به پختگی و پیشرفت ادامه دهد.
(تا چه قبول افتد و چه در نظر آید)